niedziela, 9 sierpnia 2020

Bułeczki drożdżowe z maszyny

Drożdżówki z automatu do chleba


Kiedy najdzie Was mały leń, polecam drożdżówki z maszyny do chleba :) Zagniecie za Was i przypilnuje wyrastania. Oczywiście bułeczki z tego przepisu można zrobić w tradycyjny sposób, ale po sobie wiem, że dla zabieganych drożdżówki z automatu to super sprawa. Na szybkości, więc bez kruszonki ;) Można posypać cukrem pudrem, ale takie złociste, zarumienione też się świetnie prezentują. U mnie z borówkami. 


Składniki na 12-15 drożdżówek:
przepis ze strony Moje Wypieki, wersja uproszczona
  • 550 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
  • 45 g roztopionego masła
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli

Dodatkowo do posmarowania:
  • 1 jajko i 1 łyżka mleka 

Jeśli używamy suchych drożdży, to wszystkie składniki umieścić w maszynie, zaczynając od płynnych, kończąc na mące i drożdżach.
Jeśli używamy świeżych drożdży, najpierw robimy zaczyn: drożdże kruszymy, zasypujemy łyżka cukru i zalewamy 1/4 szklanki letniego mleka. Mieszamy do ich rozpuszczenia i dosypujemy 3 łyżki mąki. Mieszamy aby nie było grudek i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie działamy już z maszyną - rozczyn dodajemy razem z płynnymi składnikami (najlepiej po mleku, jajkach i maśle), a później suche. Uwaga - składniki na rozczyn to część ogólnej ilości składników (na przykładzie - do maszyny dosypujemy 2 łyżki cukru, bo 1 jest już w rozczynie).

W maszynie ustawiamy program dla ciasta rosnącego - zagniatanie i wyrastanie, bez pieczenia.

Kiedy ciasto wyrośnie, wykładamy je delikatnie na obsypaną mąką stolnicę. Odrywamy po kolei kawałki ciasta (wielkości małej piąstki) i zaczynamy formowanie bułek - rozpłaszczamy ciasto dłońmi, nakładamy nadzienie (wejdą 2-3 łyżki borówek/jagód) i zlepiamy.

Uformowane bułki układamy zlepieniem do dołu na papierze do pieczenia oprószonym mąką. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.

Przed pieczeniem smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem.

Pieczemy w 190 stopniach (170 przy termoobiegu) przez 15-20 minut - polecam ustawić 15 minut i monitorować zarumienienie. U mnie kwadrans wystarczył.
 
Studzić na kratce.

22 komentarze:

Kornela pisze...

Uwielbiam twoje przepisy! Nie myślałaś o rozwinięciu strony? Mogłabyś dotrzeć do większego grona czytelników i rozwijać biznes :) Na twoim miejscu zgłosiłabym sie do http://kreacjasukcesu.pl i zleciła m.in pozycjonowanie. Na początek powinno wystarczyć. Blogi to naprawdę świetny biznes.

Anonimowy pisze...

Bułeczki wyglądają super. Może to zasługa posmarowania jajka z mlekiem. Ciekawy pomysł. Możesz mi odpowiedzieć co daje dodanie mleka do smarowanie wierzchu bułeczek zamiast typowo samym jajkiem? Zapraszam do siebie https://www.ewa-gotuje.pl/sok-dzem-i-nalewka-z-owocow-czarnego-bzu-wlasciwosci-i-moj-sprawdzony-przepis-id2618.html na pyszny i zdrowy sok / dżem z czarnego bzu.

Lopa pisze...

Kawa i bułeczki = dobry podwieczorek :D

Kaś pisze...

A., mam wrażenie, że przy połączeniu z mlekiem ta "glazurka" jest delikatniejsza ;)

Lopa, dokładnie! idealny

Nela pisze...

Ciekawy wpis, dużo ważnych informacji żeby nie pójść w ciemno.

bocian pisze...

człowiek każdego dnia uczy się nowych rzeczy, polecę tego bloga znajomym.

Kornel67 pisze...

Bardzo fajne informacje, nie wiedziałem o tym.
___________
Domki Drewniane

eren pisze...

rexbet
pusulabet
sex hattı
rulet siteleri
hipodrombet
XZ5T

Cyklinowanie Warszawa pisze...

Bułeczki wyglądają naprawdę przepysznie. Dzięki za przepis!

taxi zakopane pisze...

Sprawdziłam przepis i bułki są faktycznie przepyszne.

roboty ziemne Konin pisze...

Czy możemy je piec 5 minut krócej, aby były mniej wypieczone?

Spływy kajakowe Pilicą pisze...

Już czuję w wyobraźni ten aromat :)

Prefabrykaty betonowe pisze...

Do waszego przepisu dodałam cukier waniliniowy i są jeszcze pyszniejsze :)

Kuchnie na wymiar Gdańsk pisze...

Te bułeczki wyglądają wręcz obłędnie. Pycha :)

Kuchnie na wymiar Gdańsk pisze...

Ymmm to wygląda wręcz nieziemsko. Przepis rewelacja :)

Plastyka powiek Tarnów pisze...

Dobrze smakują również z powidłami śliwkowymi :)

카지노사이트 pisze...

Pretty great post. I wanted to mention that I've truly enjoyed surfing around

파워볼게임 pisze...

Your writing style has been amazed me. Thank you, quite great article.

가상축구 패턴 pisze...

I can not wait to learn far more from you. This is really a tremendous web site.

파워볼사이트 pisze...

I've been reading your website for a while now and wanted to say how much I enjoyed your piece.

바카라사이트 pisze...

The speed at which the page loads is amazing. You almost have the impression of pulling off some special trick.

토토 용어 pisze...

The information is masterful. You did a fantastic job on this subject! Thank you for sharing this information.

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add