Kiedy najdzie Was mały leń, polecam drożdżówki z maszyny do chleba :) Zagniecie za Was i przypilnuje wyrastania. Oczywiście bułeczki z tego przepisu można zrobić w tradycyjny sposób, ale po sobie wiem, że dla zabieganych drożdżówki z automatu to super sprawa. Na szybkości, więc bez kruszonki ;) Można posypać cukrem pudrem, ale takie złociste, zarumienione też się świetnie prezentują. U mnie z borówkami.
Składniki na 12-15 drożdżówek:
przepis ze strony Moje Wypieki, wersja uproszczona
- 550 g mąki pszennej
- 15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
- 45 g roztopionego masła
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
Dodatkowo do posmarowania:
- 1 jajko i 1 łyżka mleka
Jeśli używamy suchych drożdży, to wszystkie składniki umieścić w maszynie, zaczynając od płynnych, kończąc na mące i drożdżach.
Jeśli używamy świeżych drożdży, najpierw robimy zaczyn: drożdże kruszymy, zasypujemy łyżka cukru i zalewamy 1/4 szklanki letniego mleka. Mieszamy do ich rozpuszczenia i dosypujemy 3 łyżki mąki. Mieszamy aby nie było grudek i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie działamy już z maszyną - rozczyn dodajemy razem z płynnymi składnikami (najlepiej po mleku, jajkach i maśle), a później suche. Uwaga - składniki na rozczyn to część ogólnej ilości składników (na przykładzie - do maszyny dosypujemy 2 łyżki cukru, bo 1 jest już w rozczynie).
W maszynie ustawiamy program dla ciasta rosnącego - zagniatanie i wyrastanie, bez pieczenia.
Kiedy ciasto wyrośnie, wykładamy je delikatnie na obsypaną mąką stolnicę. Odrywamy po kolei kawałki ciasta (wielkości małej piąstki) i zaczynamy formowanie bułek - rozpłaszczamy ciasto dłońmi, nakładamy nadzienie (wejdą 2-3 łyżki borówek/jagód) i zlepiamy.
Uformowane bułki układamy zlepieniem do dołu na papierze do pieczenia oprószonym mąką. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
Przed pieczeniem smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem.
Pieczemy w 190 stopniach (170 przy termoobiegu) przez 15-20 minut - polecam ustawić 15 minut i monitorować zarumienienie. U mnie kwadrans wystarczył.
Studzić na kratce.
22 komentarze:
Uwielbiam twoje przepisy! Nie myślałaś o rozwinięciu strony? Mogłabyś dotrzeć do większego grona czytelników i rozwijać biznes :) Na twoim miejscu zgłosiłabym sie do http://kreacjasukcesu.pl i zleciła m.in pozycjonowanie. Na początek powinno wystarczyć. Blogi to naprawdę świetny biznes.
Bułeczki wyglądają super. Może to zasługa posmarowania jajka z mlekiem. Ciekawy pomysł. Możesz mi odpowiedzieć co daje dodanie mleka do smarowanie wierzchu bułeczek zamiast typowo samym jajkiem? Zapraszam do siebie https://www.ewa-gotuje.pl/sok-dzem-i-nalewka-z-owocow-czarnego-bzu-wlasciwosci-i-moj-sprawdzony-przepis-id2618.html na pyszny i zdrowy sok / dżem z czarnego bzu.
Kawa i bułeczki = dobry podwieczorek :D
A., mam wrażenie, że przy połączeniu z mlekiem ta "glazurka" jest delikatniejsza ;)
Lopa, dokładnie! idealny
Ciekawy wpis, dużo ważnych informacji żeby nie pójść w ciemno.
człowiek każdego dnia uczy się nowych rzeczy, polecę tego bloga znajomym.
Bardzo fajne informacje, nie wiedziałem o tym.
___________
Domki Drewniane
rexbet
pusulabet
sex hattı
rulet siteleri
hipodrombet
XZ5T
Bułeczki wyglądają naprawdę przepysznie. Dzięki za przepis!
Sprawdziłam przepis i bułki są faktycznie przepyszne.
Czy możemy je piec 5 minut krócej, aby były mniej wypieczone?
Już czuję w wyobraźni ten aromat :)
Do waszego przepisu dodałam cukier waniliniowy i są jeszcze pyszniejsze :)
Te bułeczki wyglądają wręcz obłędnie. Pycha :)
Ymmm to wygląda wręcz nieziemsko. Przepis rewelacja :)
Dobrze smakują również z powidłami śliwkowymi :)
Pretty great post. I wanted to mention that I've truly enjoyed surfing around
Your writing style has been amazed me. Thank you, quite great article.
I can not wait to learn far more from you. This is really a tremendous web site.
I've been reading your website for a while now and wanted to say how much I enjoyed your piece.
The speed at which the page loads is amazing. You almost have the impression of pulling off some special trick.
The information is masterful. You did a fantastic job on this subject! Thank you for sharing this information.
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!