sobota, 5 grudnia 2020

Racuchy drożdżowe z jabłkami



Zanim utoniemy w pierogach, śledziach, sałatkach i sernikach proponuję pyszne racuchy! Taki jesienny comfort food. Puszyste, delikatne, takie trochę pączki. Gorąca czekolada czy kakao plus jeszcze ciepłe racuchy. Może i brzuch będzie bolał, ale warto ;) 


Proporcje na około 20 dużych/30 mniejszych racuchów:
inspiracja z bloga Kwestia Smaku

Składniki na rozczyn:
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej (450 g)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • pół płaskiej łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • 2 duże jabłka, najlepiej twarde i kwaśne
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie rozczynu
Podgrzać mleko, przelać do dużego kubka (najlepiej 500 ml), dodać pokruszone drożdże, mąkę i cukier. Wymieszać dokładnie całość i odstawić na 10-15 minut aż rozczyn urośnie po brzegi kubka.

Przygotowanie ciasta
Do dużej miski przesiać mąkę i wymieszać z solą i cukrem. Dodać rozczyn i ciepłe mleko. Całość  najpierw połączyć łyżką, a następnie użyć miksera aby dobrze wyrobić. Przykryć do wyrośnięcia na 30-45 minut.
Po wyrośnięciu dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać łyżką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Smażenie racuchów
Na patelni rozgrzać olej (warstwa 3-4 mm), zostawiamy średni ogień. Przyszykować kratkę wyłożoną ręcznikiem papierowym oraz miskę z zimną wodą, w której należy maczać łyżkę przed nabraniem ciasta, dzięki czemu nie będzie się do niej lepiło.
Racuchy smażyć mniej więcej po około 2,5-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.




34 komentarze:

Monika pisze...

Mniam! Prawdziwe domowe racuchy, jakie zwykła robić moja babcia, a później mama. Polecam tez w wersji z wiśniami i bananami. Pyszności!

korekprodejna.cz pisze...

Mija już jakiś czas od którego jadłem takie racuchy. Pamiętam babcię w kuchni, kiedy robiła nam coś takiego.

https://bluetone.pl/ pisze...

Tradycyjny Polski przysmak i danie. Jedno z moich ulubionych przekąsek. Uwielbiam do tego wracać w kuchni.

www.hard-met.pl pisze...

Racuchy - Polski przysmak. Naprawdę świetny i słodki. Rewelacyjny.

https://nieruchomoscinachorwacji.pl/ pisze...

Uwielbiam z jabłkami - ale są też inne formy tego posiłku. Uważam że np. z malinami i borówkami są lepsze.

Jadzia pisze...

Co za pyszności.

Anonimowy pisze...

Dzięki, teraz egzamin zawodowy mam w kieszeni :)

Kaś pisze...

A., haha służę pomocą ;)

kasia pisze...

świetny przepis

https://alerzeczy.pl/ pisze...

mmmmm racuchy z jabłkiem. Kurczę smak dzieciństwa. Pamiętam jak babcia mi robiła takie smakołyki

https://elektrobebny.com.pl/elektrobebny-jako-naped/ pisze...

Racuszki to niesamowite danie. Te wspomnienia z dzieciństwa. Wspaniała sprawa.

https://twister24.pl/uslugi/czyszczenie-wentylacji/ pisze...

Racuchy to wspaniałe danie na każdą porę. Uwielbia je robić moim dzieciom, a one je zajadają. To ich ulubione danie

Paula pisze...

Super te placki wyglądają. Zobacz je jeszcze na pięknych talerzach https://www.amart.pl/category/porcelana - wtedy zdecydowanie lepiej się je zje:) Pozdrawiam

https://tekmat.pl/oferta/tasmy-transportujace-do-szlifierek-drewna/ pisze...

Racuchy to zdecydowanie Polskie danie. Jedno z popularniejszych.

Students pisze...

Racuchy na niedzielne śniadanie to już u mnie tradycja.

Agnieszka pisze...

O rany tak! Wieki nie jadłam racuchów ;D

https://motoledy.pl/pl/h7/172-zarowka-led-h7-12-24v-20w-canbus-5901414682071.html pisze...

Uwielbiam posiłki z jabłkami. Są naprawdę wyborne..

Delektujemy pisze...

Mój syn wprost uwielbia racuchy z Twojego przepisu:) Dzięki:*

Kaś pisze...

Delektujemy, cudownie słyszeć <3

Market budowlany pisze...

Jeśli chodzi o tego typu potrawy - wszystko co związane z jabłkami, polecam!

Kamila pisze...

uwielbiam racuszki <3

prestashop 1.6 aktualizacja pisze...

Racuchy to klasyczna Polska potrawa. Na pewno warto jej spróbować.

kardiomonitor pisze...

Racuchy zawsze polecam. Tradycyjna, Polska potrawa - dla każdego kto chce coś na słodko.

Henryk42568 pisze...

Blog jest interesujący. Czekam na kolejny wpis..

https://elektrobebny.com.pl/ pisze...

Jabłka to moje ulubione owoce. Niemal wszystkie potrawy przyrządzone z nimi smakują ciekawie.

Olejek CBD pisze...

Jeśli chodzi o potrawy jabłko, to na pewno warto je mieć jako przepis.

Dora pisze...

Dobra porcja wiedzy, bardzo interesujący blog

poradzimy24.pl pisze...

Najlepsze racuchy - bez proszku do pieczenia :)

https://abcpozyczki.com/najlepsze-ubezpieczenie-domu-i-mieszkania/ pisze...

Rewelacyjne racuchy. Doskonały smak i jakość.

https://sport1.pl/ pisze...

Kocham te racuchy, przypominają mi się czasy Babci i dziadka.

Aga pisze...

Uwielbiam racuszki, ale ostatnio stawiałam na plaski w łatwiejszej wersji :) Odkąd spróbowałam placków z twarogiem, oszalałam na ich punkcie.

kortycja pisze...

Lubię tego boga, czytam wszystko co proponujesz.

Auto skup Kraków pisze...

Uwielbiam racuchy. Doskonała sprawa

https://parkingodlotwarszawa.pl pisze...

Racuchy niesamowitej jakości. Zdecydowanie mogę polecić.

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add