Zanim utoniemy w pierogach, śledziach, sałatkach i sernikach proponuję pyszne racuchy! Taki jesienny comfort food. Puszyste, delikatne, takie trochę pączki. Gorąca czekolada czy kakao plus jeszcze ciepłe racuchy. Może i brzuch będzie bolał, ale warto ;)
Proporcje na około 20 dużych/30 mniejszych racuchów:
inspiracja z bloga Kwestia Smaku
Składniki na rozczyn:
- 40 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej (450 g)
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- pół płaskiej łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 2 duże jabłka, najlepiej twarde i kwaśne
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie rozczynu
Podgrzać mleko, przelać do dużego kubka (najlepiej 500 ml), dodać pokruszone drożdże, mąkę i cukier. Wymieszać dokładnie całość i odstawić na 10-15 minut aż rozczyn urośnie po brzegi kubka.
Przygotowanie ciasta
Do dużej miski przesiać mąkę i wymieszać z solą i cukrem. Dodać rozczyn i ciepłe mleko. Całość najpierw połączyć łyżką, a następnie użyć miksera aby dobrze wyrobić. Przykryć do wyrośnięcia na 30-45 minut.
Po wyrośnięciu dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać łyżką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Smażenie racuchów
Na patelni rozgrzać olej (warstwa 3-4 mm), zostawiamy średni ogień. Przyszykować kratkę wyłożoną ręcznikiem papierowym oraz miskę z zimną wodą, w której należy maczać łyżkę przed nabraniem ciasta, dzięki czemu nie będzie się do niej lepiło.
Racuchy smażyć mniej więcej po około 2,5-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.
45 komentarze:
Mniam! Prawdziwe domowe racuchy, jakie zwykła robić moja babcia, a później mama. Polecam tez w wersji z wiśniami i bananami. Pyszności!
Mija już jakiś czas od którego jadłem takie racuchy. Pamiętam babcię w kuchni, kiedy robiła nam coś takiego.
Tradycyjny Polski przysmak i danie. Jedno z moich ulubionych przekąsek. Uwielbiam do tego wracać w kuchni.
Racuchy - Polski przysmak. Naprawdę świetny i słodki. Rewelacyjny.
Uwielbiam z jabłkami - ale są też inne formy tego posiłku. Uważam że np. z malinami i borówkami są lepsze.
Co za pyszności.
Dzięki, teraz egzamin zawodowy mam w kieszeni :)
A., haha służę pomocą ;)
świetny przepis
mmmmm racuchy z jabłkiem. Kurczę smak dzieciństwa. Pamiętam jak babcia mi robiła takie smakołyki
Racuszki to niesamowite danie. Te wspomnienia z dzieciństwa. Wspaniała sprawa.
Racuchy to wspaniałe danie na każdą porę. Uwielbia je robić moim dzieciom, a one je zajadają. To ich ulubione danie
Super te placki wyglądają. Zobacz je jeszcze na pięknych talerzach https://www.amart.pl/category/porcelana - wtedy zdecydowanie lepiej się je zje:) Pozdrawiam
Racuchy to zdecydowanie Polskie danie. Jedno z popularniejszych.
Racuchy na niedzielne śniadanie to już u mnie tradycja.
O rany tak! Wieki nie jadłam racuchów ;D
Uwielbiam posiłki z jabłkami. Są naprawdę wyborne..
Mój syn wprost uwielbia racuchy z Twojego przepisu:) Dzięki:*
Delektujemy, cudownie słyszeć <3
Jeśli chodzi o tego typu potrawy - wszystko co związane z jabłkami, polecam!
uwielbiam racuszki <3
Racuchy to klasyczna Polska potrawa. Na pewno warto jej spróbować.
Racuchy zawsze polecam. Tradycyjna, Polska potrawa - dla każdego kto chce coś na słodko.
Blog jest interesujący. Czekam na kolejny wpis..
Jabłka to moje ulubione owoce. Niemal wszystkie potrawy przyrządzone z nimi smakują ciekawie.
Jeśli chodzi o potrawy jabłko, to na pewno warto je mieć jako przepis.
Dobra porcja wiedzy, bardzo interesujący blog
Najlepsze racuchy - bez proszku do pieczenia :)
Rewelacyjne racuchy. Doskonały smak i jakość.
Kocham te racuchy, przypominają mi się czasy Babci i dziadka.
Uwielbiam racuszki, ale ostatnio stawiałam na plaski w łatwiejszej wersji :) Odkąd spróbowałam placków z twarogiem, oszalałam na ich punkcie.
Lubię tego boga, czytam wszystko co proponujesz.
Uwielbiam racuchy. Doskonała sprawa
Racuchy niesamowitej jakości. Zdecydowanie mogę polecić.
Nauczyłem się od mojej babci, kilkanaście lat temu robić takie racuchy :D pycha!
Uwielbiam takie racuchy.
Danke für die endlosen Stunden, die sie der Erstellung aufschlussreicher und lehrreicher Artikel und Blog-Posts gewidmet haben. Das bedeutet, dass Sie Online-Glücksspiele um echtes Geld zu einer Zeit und an einem Ort spielen können, die Ihren Bedürfnissen entsprechen.
Smaczne i niesamowicie ciekawe. Wygląda rewelacyjnie.
świetny przepis, dzięki akurat do filmu sobie zjem <3
Uwielbiam! Po prostu smak dzieciństwa. Aż muszę dziś zrobić :)
Bardzo lubię racuszki - smak dzieciństwa.
Super przepis!
Uwielbiam racuszki, ale sama rzadko je robię.
Racuchy to moje ulubione dane. Uwielbiam je tak jak naleśniki.
Racuchy są przepyszne.
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!