środa, 28 marca 2012

Ciasto budyniowe 2.0 (wersja fit)



Zdrowsza wersja klasycznego ciasta budyniowego.

Posypane granolą krówkowo-orzechową, która akurat była pod ręką. Przepis na nią podawałam dużo wcześniej, ale też ciasto piekłam już jakiś czas temu. Przyjemnie chrupie, co stanowi fajny kontrast dla kremowej masy budyniowej - również krówkowej.

To już raczej nie klasyczy deser, ale całkiem pożywny wypiek. W moim menu funckonuje jako ciasto śniadaniowe - zamiast kanapek, płatków czy naleśników. Serdecznie polecam.




Składniki na ciasto
zdrowa odpowiedź mencookera na publikowane już u mnie ciasto budyniowe; podane z małymi zmianami
  • 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • słodzik do smaku (u mnie 30g)
  • 1 szklanka oleju - około 180g
  • 3  łyżeczki proszku do pieczenia
  • ulubiony aromat
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany (kopiaste) 
 Masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń na 3/4 litra mleka, krówkowy
  • słodzik/cukier (opcjonalnie)

Przygotować budyń.
Wszystkie składniki na ciasta (za wyjątkiem mąki) wsypujemy do dużej miski i mieszamy mikserem. Dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką - konsystencja mam byś kleista (w razie potrzeby dolewamy oleju). 
Wykleić połową ciasta tortownicę, wylać budyń, położyć pozostałą część ciasta (najlepiej odrywać ciasto partiami, rozpłaszczać je w rękach i układać na budyniu płatami). Piec około 40 minut w 180 stopniach.





69 komentarze:

kocie-smaki pisze...

można bez użycia białej mąki i ogromnych ilości tłuszczów/cukrów stworzyć coś smacznego i pięknego? można :) ciasto rewelacyjne, dzięki budyniowi nie za suche, dzięki granoli - chrupkie, z nutą słodyczy. zapisuję! :)

Kaś pisze...

kocie-smaki, dokładnie, można :) a swoim opisem dokładnie oddałaś charaker tego ciasta

Lena pisze...

Ciasto budyniowe i to jeszcze z granolą?! Rewelacja!:)

Shyfull pisze...

boskie ciacho :) a jak odchudzone to tym bardziej bomba :]

ANNA pisze...

Wygląda rewelacyjnie!

Smile For You pisze...

Kochana, jesteś mistrzynią : ) Wygląda super, składniki też genialne : )

Panna Malwinna pisze...

Zawsze mnie zaczarujesz jakimś nowym wypiekiem. Cudo!

moniczkawkuchni pisze...

Ciasto zdecydowanie w moim stylu. Maka pełnoziarnista budyń i granola. Połączenie wręcz jak marzenie.

Ola pisze...

pięknie się prezentuje!

Life and travelling
Cooking

Unknown pisze...

Muszę się przyczepić - fakt dodania mąki pełnoziarnistej zamiast białej nie czyni z tego ciata niczego fit, biorąc pod uwagę, że jest na niezdrowym słodziku, mąki jest dużo a do tego szklanka oleju - ani to fit, ani zdrowe, niestety. Zapewne pyszne, ale nie ma co mydlić ludziom oczu - jest moda na zdrowe i dietetyczne jedzenie i chętnie podchwycili to najpierw producenci, a potem blogerzy. Każdemu się teraz wydaje, że jak doda trzy ziarna na krzyż to zaraz stworzył co unikalnego i zdrowego. Zdrowe gotowanie jest trudne i wymaga wiedzy. A w pierwszym rzędzie unikania sztucznych słodzików.

pieczarka mySia pisze...

Cudne ciacho Kasienko :)

jestem nim zachwycona!

Kaś pisze...

Cynaamonka kwp, dziękuję za uwagi. ten przepis miał być odchudzoną wersją tradycyjnego ciasta a nie żadnym nowym odkryciem - (dlatego też 2.0 - w odniesieniu do poprzednika). i nadal utrzymuję, że w porównaniu do tradycyjnego wypieku jest ono zdrowsze, i właśnie w odniesieniu do niego fit (mąką lepsza, olej zamiast margaryny, słodzika malutko a nie szklanka zwykłego cukru). słodzik raz na erę nie zaszkodzi - zdrowe odżywianie plus zdrowe podejście to podstawa.
pozdrawiam

justka2712 pisze...

Porywam kawałeczek do porannej kawy i uciekam!:)

Asiek pisze...

A mi tam się podoba taka wersja:) Z chęcią wypróbuję, bo bardzo kusi...

Ivka pisze...

Ciasto śniadaniowe, to jest myśl! ja tu się męczę kanapkami a Ty takie cudo zajadasz:)

pees pisze...

tak sobie myslę, po co do Manekina idziemy, przecież to ciacho to spełnienie marzeń :D

Kaś pisze...

pees, :*

. pisze...

Budyń chodzi za mną od jakiegoś czasu, a tu taki smakołyk !

Katarzyna Jankowska pisze...

O super! Pozwól że będzie dla mnie inspiracją, nie dodam jajek, użyję mleka orkiszowego do budyniu, śmietana będzie owsiana a zamiast proszku kamień winny:) Ciekawe jakie wyjdzie:) Pozdrawiam

Kaś pisze...

Mama Alergika, oczywiście :) jestem bardzo ciekawa efektu, daj znać :)

agnieszka pisze...

Kaś ciasto wygląda niesamowicie !! Podoba mi się wersja fit, ale za to z krówkowo- orzechową granolą :) Pycha!

kulinarne-smaki pisze...

I jak tu nie lubić takiego widoku

JustInka pisze...

Wyglada pieknie :) Kawaleczek przydalby sie do kawusi :) No i piekny ma kolorek :)

Dominika pisze...

po prostu uwielbiam takie ciasta śniadaniowe!

What's Baking?? pisze...

Healthier version and yet delicious, I'm sure.

Angelika Szostak pisze...

Wygląda idealnie;) Zarazem zdrowo i smacznie;)

Unknown pisze...

świetne ciacho ! zdrowe i pyszne ;)

Pokochaj gotowanie pisze...

Nic skomplikowanego, a jakie okazałe:)

Anna pisze...

Uwielbiam takie zdrowe wypieki:-). Podoba mi się ta budyniowa warstwa:)

Kamila pisze...

Wspaniałe i zdrowe, poproszę kawałek :)

Ala pisze...

wygląda świetnie! nie jem ciast, ale to z chęcią bym zjadła!!!

Russkaya pisze...

skoro fit to poproszę :) przyda mi się ograniczenie kalorii, bo ostatnio za bardzo sobie pozwalam :P

kikimora pisze...

Budyniowe? Wiesz co dobre :D

Karmel-itka pisze...

w jakiś magiczny sposób urzekło mnie. sposób przygotowania, podania, zestaw smaków i składników.. podoba mi się!

Majana pisze...

Bardzo mi się podoba! Z pewnością pyszne. A na śniadanie chętnie bym skubnęła.
PIękne zdjęcia
Pozdrowienia:)

Josia pisze...

zjadłabym lekko pół bloga a może nawet i 3/4 :)
same pyszności...
nie mogłabym się zdecydować gdybym wpadła do Twojej cukierni co wybrać :D

Peonia pisze...

Bardzo apetyczne zdjęcia i ciacho:)

Amber pisze...

To ciasto idealnie pasuje na śniadanie.
Uwielbiam tak zaczynać dzień.

niebochce pisze...

bardzo podoba mi się to ciasto i plus, że zdrowsza wersja :).

Patrycja pisze...

Ciekawa propozycja, a z budyniem musi być pyszne :D

kabamaiga pisze...

Ile bym dała za takie śniadanie.

Cytrynka pisze...

O granoli do posypania ciasta nie myślałam, zaskakujący pomysł!
Na listę fanów mas budyniowych wpisuję się bez zastanowienia. Ciasto musi być cudowne :)

Fun&Taste pisze...

Rewelacja, wygląd i te zdjęcia!!! Jak zwykle pysznie!

przedwczesny pisze...

Bardzo fajny blogasek, podoba mi się

Barbarella pisze...

O raju, też chcę jeść takie ciacho na śniadanie :D

ZielonaMila pisze...

Smakowicie wygląda. Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

zdrowe? na słodziku?
nie bardzo... ;/

Lovelykate pisze...

Taka wersja fit, wyglądająca przepysznie, to coś idealnie dla mnie!

Optymistyczna pisze...

Fajne. Ciasta z masą budyniową to jedne z moich ulubionych, ale takiego jeszcze nie jadłam! Wypróbuję! :)

mencooker pisze...

@Cynaamonka kwp: tak naprawdę, nie zostało jeszcze nigdzie potwierdzone, że słodziki są niezdrowe i rakotwórcze. Jak na razie to tylko domysły. Tak samo jest/było z wieloma innymi produktami, które teraz uchodzą za zdrowe. Fakt dodania oleju zamiast bogatej w tłuszcze trans margaryny robi dużo zdrowego dla naszego serca. A jeśli mam do wyboru cukier albo słodzik to oczywiście wybieram to drugie.

@Kaś: bosko Ci wyszło, ta granola też świetnie wygląda na tym! miałem nie jeść słodyczy przed świętami, ale chyba powtórzę wypiek ;-)

Jolanta szyndlarewicz pisze...

Kasiu wyglada bardzo smakowicie i nie miałabym nic przeciwko takiemu śniadaniu:)

Agnieszka Rucińska pisze...

ło jesoo! ale odjazd!!!!

Kaś pisze...

mencooker, dzięki! oj zdecydowanie warto powtórzyć ten wypiek :)
Anonimowy, a ja sądzę :) oczywiście biorąc na warsztat naturalne słodziki, jak choćby ksylitol

pasjonatka pisze...

wyglada bosko

Aurora pisze...

o jakie ty cudowności czarujesz :D

Ala Zielińska pisze...

Kocham wszystko co słodkie xD także to ciasto to dla mnie strzał w 10 ! :*

http://dont--stop--believin.blogspot.com/

Sandra pisze...

Rewelacja !!! :)

judik pisze...

No prosze!:) ale pyszności:)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Kaś! Boskie, cudowne - brak mi lepszych słów! I zdjęcia piękne! Chcę takie ciasto - tu i teraz!!!

Saratelka pisze...

Cudne! Bardzo mi się zachciało takiego, TERAZ! :D

lutka40 pisze...

Już sama posypka zachęca do zrobienia i zjedzenia .Pycha

emigr pisze...

Podgladajac Twoje pysznosci wlasnie popijam moja pierwsza niedzielna kawencje ;-)I powiem Ci szczerze Kas, ze nie pogardzilabym teraz kawaleczkiem Twojego ciacha:-) Wyglada mniamusnie!

Kaś pisze...

kachna, oj z kawką to ono było podwójnie pyszne ;)

Toczka pisze...

Taki zamiennik dla klasycznego śniadania, to ja rozumiem! :D Chętnie bym sobie taki specjał upiekła, oznaczam gwiazdką i na pewno wypróbuję :D

u rudej na talerzu pisze...

Wygląda pysznie, jako łasuch wiem, że nie będę w stanie się powstrzymać i wypróbuję ten przepis :)
Pozdrawiam,
Paulina.

Anonimowy pisze...

MNIAM! <3

Ania vel. www.smacznienadiecie.blox.pl :)

Biedr_ona pisze...

Aj zjadłabym sobie takie ciacho.. niestety muszę ograniczyć białko krowie w mojej diecie.. cóż.. może kiedyś się uda zjeść ;-)


www.przysmakiewy.pl

Kaś pisze...

Anonimowy, "Nie wolno ich używać do ciast, bo w wysokiej temperaturze wydzielają się rakotwórcze substancje! sto razy bardziej FIT byłoby dodać miodu lub cukru"
polecam wypowiedź mencookera, jak i moją wzmiankującą o słodzikach naturalnych

Dziedzic91@gmail.com pisze...

Dokładnie tak! Brawa dla Ciebie plus za zdrowe podejście ! 💚🏆

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add