Zapiekany croissant w wytrawnej wersji? Wielkie omnnomnom! Mój ostatni hit śniadaniowy, i w sumie często obiadowy.
Z podsmażoną szynką czy polędwicą (co mam pod ręką), roztopionym serem (zwykle pleśniowym), czerwoną cebulką podkręcającą smak, no i "czymś zielonym", jak roszponka, rukola czy po prostu sałata lodowa. W geście szaleństwa dodaję czasem miodu lub domowego golden syrup - bo właśnie słodko-słone połączenia kanapkowe to moje małe uzależnienie i ulubione comfort food.
Polecam!
PS Zdjęcie jedno, na szybko, bo... chrupki, ciepły croissant... i ciągnąąący się ser... no rozumiecie :)
Składniki (na dwie porcje)
- 2 croissanty, bez nadzienia
- 4 plastry ulubionej szynki/polędwicy
- ok. 50 g sera camembert
- garść roszponki
- mała czerwona cebula
- olej rzepakowy do smażenia
- opcjonalnie miód/golden syrup
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (180 przy termoobiegu). W międzyczasie przygotować składniki: na patelni rozgrzać łyżkę oleju, po czym przesmażyć na niej plastry szynki - z obu stron, na chrupiąco. Cebulę obrać i pokroić w krażki. Ser pokroić na plasterki. Croissanty przekroić.
Na spodzie croissantów ułożyć kolejno: roszponkę, cebulę, ser, opcjonalnie miód/golden syrup, plastry mięsa, roszponkę, drugą cześć rogala.
Croissanty zapiekać przez około 5 minut - aż ser się całkiem rozpuści. Smacznego!
Przypominam o KONKURSIE :)
51 komentarze:
Ojeeejjjj ale dostałam ślinotoku :) Kasiu poproszę o 2 z dostawą do pracy :D
robię podobne tylko z patelni:D wspaniałe są!
Pycha! Uwielbiam!
Cudowny pomysł na śniadanie! Kubki smakowe pewnie eksplodowały po spróbowaniu :)
Weszłam bo spodziewałam się znaleźć przepis na takiego croissanta, a tu taaakie rozczarowanie :( Po prostu kupiony rogalik z szynka, serem itp. Kanapka.
A., no bardzo mi przykro. prawda - kanapka, ale wydaję mi się, że na tyle niecodzienna, że warto polecić. poza tym to propozycja na co dzień, na szybko, już i teraz, na małego głoda - stety albo niestety tak u mnie się jada :)
Serio? Zazdroszczę wolnego czasu w takim razie anonimie... kupienie croissanta w dobrej piekarni to jakiś wstyd? W takim razie ciasto francuskie też róbmy sami, masło ubijajmy sami... bez przesady może bo to się śmieszne robi.
Ha, ha oczywiście, że rozumiemy. Pamiętam takie rogaliki z szynką i z serem z Monachium, z piekarni , w której w czasach studenckich pracowałam i na każde śniadanie zajadałam:-))
Pyszna i szybka przekąska:)
Nooo kobieto, to pojechałaś... Praca dziś odchodzi na drugi plan, sen też, dopóki takiego rogala nie zjem! :)
To musi być rewelacyjne! :) następne gotowanie na bloga musimy rozpocząć od takiego śniadania, zdecydowanie :)
Ale to musiało być pyszne! Ach, ale bym zjadła...; )
świetny pomysł, zazwyczaj jadłam takie rogaliki an słodko:)
po prostu pycha!
Wyjmuję szynkę i porywam ! :)
Kasiu znowu kusisz! Świetny pomysł na wykorzystanie croissantów! Normalnie ślinka leci :) Muszę przygotować koniecznie takie śniadanie :)
Ale pyszności, aż ślinka leci na sam ich widok... :)
mega wypasione :D
Od samego patrzenia głodna się robię. Aaaale smakowite.
Jaa chce , jaaaaa chce !! Cudo
Ale pyszności - ja podałabym z boczkiem! :)
Taka prosta propozycja , a ile smaków w jednym rogaliku! A zdjecie tak sugestywne,że bolą mnie slinianki od patrzenia.
Kasiu często kupowałam croissanty, ale nie pomyślałam, że można wyczarować z tego takie pyszności. Ale narobiłaś mi smaka :)
przyznam, że nigdy takie rogala na słodko nie jadłam ;D jednak zapowiada się bardzo smakowicie !
Takie połączenie nie jest mi znane ale bardzo mnie przekonuje Twój opis, a zdjęcie zachęca jeszcze bardziej:-)
Fajny, smaczny i szybki pomysł:)mniam
OMG pewnie, że rozumiecie :D I tak cud, że w ogóle udało Ci się zrobić zdjęcie :)
zdjęcie oszałamia i wpływa pobudzająco na kubki smakowe!
Pyszna śniadaniowa wersja!
jadłam taki, jeeest mega <3
Pięknie podany!
Ale ciekawe połączenie. Nigdy nie wpadłabym na to, żeby zrobić sobie kanapkę w croissancie :D z resztą najczęściej jak je kupuję to nie daje rady donieść ich do domu i zjadam po drodze, więc i tak by nic z tego nie wyszło ;p
Taki croissant na śniadanie mi się marzy :)
Taką wersję croissantów mam nadal przed sobą, ale chcę to jak najszybciej nadrobić! :))
Awangardowo, ale zupełnie świetnie!
Apetycznie wygląda co by to nie było, super zdjęcie, pozdrawiam:)
zjawiskowo wygląda !
Fajny pomysł Kasiu! :)
pysznie wyglądają :)
Cudnie wyglądają, do schrupania :)
No oczywiście, ze rozumiemy:) Fantastyczny pomysł na śniadanie:) .... z tym, że ja bez miodu poproszę:)
Zdecydowanie moje smaki :)!
Oj tak, ja również uwielbiam w takiej wersji :) Pycha!
To zdecydowanie coś dla mnie :-)
Ale pychota ! ;)
Zapisałam do zrobienia z dopiskiem "JAK NAJSZYBCIEJ" . Takie śniadanie to coś co uwielbiam!!
Cudowne! Wyglądają bosko, aż zgłodniałam i muszę się kanapką posilić.
bardzo ciekawy pomysł na Croissanty, na pewno niedługo spróbuje ;)
Pysznie wyglada i zaluje ze przez tableta nie pachnie:-) mysle ze na pewno sprobuje je zrobic, a jak bede robic to z dedykacja dla Ciebie, bo pomysl mistrzowski:-) pozdrawiam
Zrobiłam, wyszły wyśmienite! Są już u mnie na blogu :-)
Dziękuję za przepis!!
judik, super, cieszę się że się skusiłaś no i że posmakowały :)
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza
You always share such valuable information. I’m excited to try out some of the tips you mentioned. Keep up the good work!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!