piątek, 31 października 2014

Muffinki dyniowe z czekoladą



Jest jesień, jest sezon na dynię. Szkoda więc nie wykorzystać go w pełni. Na zaś polecam przygotować duuuży zapas puree z dyni - przyda się do wielu ciast i deserów. Na bieżąco z kolei proponuję takie oto muffiny z dodtakiem tartej dynii. Jak to mufinki - błyskawiczne i proste w przygotowaniu. Mocno nadziane czekoladą. Aromatyczne. Na jesienne klimaty idealne!




Składniki na 10 muffinek:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 225 g
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka startej, odciśniętej z nadmiary wody, dyni - 200 g
  • pół szklanki kropel czekoladowych / posiekanej czekolady

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
W jednej misce wymieszać suche składniki - mąkę, cukier, proszek, sodę i cynamon, a w drugiej jajka i olej. Kawałek obranej dyni zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie porządnie odcisnąć z nadmiaru wody. Jajka z olejem oraz tartą dynię dodać do suchych składników, dobrze wymieszać całość, a na koniec dosypać kropelki czekoladowe.
Papilotki napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok. 30 minut - aż ładnie wyrosną. Po upieczeniu studzić na kratce.





31 komentarze:

Kamila pisze...

Pyszne babeczki! Cudnie wyglądają!

Renata pisze...

Kasiu przepis zapisuję do wypróbowania- właśnie mam dynie i ochotę na muffinki:)

Marcelina pisze...

Szybki deser i jak pysznie wygląda! Dynia <3

Unknown pisze...

świetne połączenie smaków, na pewno babeczki są bardzo smaczne:)

What's Baking?? pisze...

Yummy..

Unknown pisze...

Dyniowe - moje ukochane <3

Magda C. pisze...

Boskie muffinki :) Super połączenie!

Marzena pisze...

Pyszna dyniowa propozycja Kasiu:-)

Angie pisze...

Biorę dwie od razu!: ))

Małgorzata Kijowska|DayliCooking pisze...

jest jesień - jest dynia i przysmaki dyniowe :)

Kasia pisze...

Jakie pyszne, w sam raz do herbatki lub kawki :)

Ola pisze...

zdjęcia najlepiej przemawiają:)

Natalie pisze...

To może być dobre! ;)

Krystyna Boner pisze...

Chętnie Kasiu poczęstowałabym się taką babeczką jutro do porannej kawy. Pysznie kuszą :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Tyle dobroci w jednej muffince :) Kusisz!

Martha pisze...

Mmm, pyszności! :)
Bardzo apetycznie wyglądają te babeczki! *.*

Majana pisze...

Cudne! Dawno nie robiłam muffinek.

Anulla pisze...

pyszności zamknięte w małej muffince :)

ladylaura pisze...

Świetne połączenie smakowe.

Happy Kitchen. pisze...

Piękne i na pewno pyszne :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Jest dynia, jest pysznie:) Piękne muffinki Kasiu:)

Łukasz Majchrowski pisze...

Wyglądają bardzo smakowicie! :)

ugotujmyto.pl pisze...

Dyniowe cudeńka :)

http://cynamon.net.pl pisze...

chyba musze sie przekonac do dyni. super wugladaja te muffinki ;)

Karolina pisze...

dynia + czekolada = Super połączenie :) PYCHA !! :)

magda lena pisze...

Kiedyś robiłam dyniowe muffiny, ale nawet w połowie nie wyglądały tak apetycznie jak te Twoje! :)

Anonimowy pisze...

Ja dodałam jeszcze do nich starte jabłko i imbir

JoannaSS pisze...

Kasiu, super przepis! Prosty i szybki. Muffinki robimy co 2-3 dni i za każdym razem wychodzą przepyszne!

Kaś pisze...

A., super pomysł! iście jesienne smaki

JoannaSS, bardzo się cieszę, że tak posmakowały!!!
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za opinie :)

Unknown pisze...

A mleka nie dodajesz?

Kaś pisze...

Unknown, nie. nawet odciśnięta dynia ma w sobie sporo wody, do tego olej i jajka, u mnie wystarczało za płyny. choć jeśli czujesz, że masa jest zbyt gęsta (może inna odmiana dyni) to oczywiście można dodać odrobinę mleka/więcej oleju

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add