Gofry drożdżowe idealne - niezwykle lekkie i chrupiące. Pełne pęcherzyków powietrza w środku. Zjesz 3, 4 a nawet 5 na raz i nawet nie zauważysz ;) Gofry same w sobie są niezbyt słodkie - tylko jedna łyżeczka cukru - więc słodkie dodatki zalecane. U mnie latem wygrywają owoce z bitą śmietaną i cukrem pudrem, myślę że zimą krem czekoladowy byłby strzałem w dziesiątkę. Osobiście czekam na jagody!
Składniki na około 10-12 gofrów:
przepis ze strony Moje Wypieki; podaję z moimi zmianami
- 270 g mąki pszennej
- 90 g masła
- 210 ml mleka pełnotłustego
- 180 ml wody gazowanej
- 8 g drożdży świeżych
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii / ew. olejku waniliowego
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do przestudzenia.
Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże.
Do dużej miski przesiać mąkę, a następnie dodać wodę gazowaną, żółtka, cukier, wanilię, sól, mleko z drożdżami i masło. Zmiksować całość tak, by nie było grudek. Miskę nakryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłym miejscu.
Po kwadrancie ubić białka na sztywną pianę, po czym delikatnie wymieszać z ciastem. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, tym razem na około 30 minut - aż na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza.
Rozgrzać gofrownicę i piec gofry na złoty kolor - u mnie około 4 minut, ale to zależy od modelu. Im większa moc tym lepiej.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
11 komentarze:
nie przepadam za goframi, ale zrobiłabym takie siostrzeńcowi <3
A można dodać tylko wodę? ; )
To już trochę mija się z celem ;) choć podejrzewam, że jakieś gofry z tego wyjdą, ale czy dobre...
mmm mój siostrzeniec wcinałby, tylko by mu się uszy trzęsły :D
Genialny przepis! Gofry wychodzą idealne :D
Maria, cudownie, że wypróbowałaś 😍
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz
Mniam mniam, pyszności chyba dziś się skuszę i wypróbuje <3
Uwielbiam gofry ale te wyglądają jeszcze bardziej mega niż moje <3
Drożdżowe gofry są bardzo delikatne. Najlepsze z owocami. ; )
Same pyszności, gdzie przechowywać te wszystkie przepisy żeby mieć pod ręką moja książka kucharska pęka już...
Ja często wypróbowuję przepisy z tego bloga.
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!