Jak sama nazwa wskazuje, faktycznie to pierniczki na ostatnią chwilę. Wręcz awaryjne. Bezproblemowe i szybkie w przygotowaniu. Jeśli użyjesz miksera, to nawet nie zauważysz, kiedy będziesz mieć gotowe ciasto. Później to sama frajda - wycinanie wzorów!!!
Jedyny minus - tak szybko jak się je robi, tak szybko znikają ;)
Pierniczki wychodzą kruche jak ciasteczka - nie są ani miękkie ani twarde jak kamień. Nie muszę leżakować żeby zmieknąć, nie trzeba się martwić, że złamiemy na nich zęba. Od razu gotowe do jedzenia. Pycha.
Przepis od znajomej Mamy, za który bardzo dziękuję!
Składniki na 2-3 blachy:
- 2 szklanki mąki z czubkiem (ok. 350 g)
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika (jedno opakowanie)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 200 g masła (kostka), pokrojonego w kostkę
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki miodu
Może nas też wyręczyć mikser.
Gotowe ciasto wkładamy na kwadrans do lodówki, by się schłodziło.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni góra dół.
Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy pierwszą porcję (na czas przygotowywania resztę ciasta trzymamy w lodówce). Wałkujemy na dość cienko - ok. pół centymetra, no i wykrawamy pierniczki foremkami.
Pieczmy ok. 15 minut. Studzimy na kratce.
W zależności od kształtów i ułożenia, upieczemy 2-3 blachy pierniczków.
Pierniczki można oczywiście polukrować - u mnie bez, bo średnio lubię się z lukrem. Nawet pączki wolę z cukrem pudrem ;)
9 komentarze:
Idealne pierniczki. Najlepszego na Święta :)
to su fini paprenjaci, izvrsno
I appreciate the work you have put into this; many thanks for the excellent article posts.
Many thanks for making effort to talk about this.
I feel strongly about this and love learning a great deal more on this subject.
It was definitely informative. Your site is useful.바카라사이트
Thanks for the post and effort! Please keep sharing more such blog.
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.
Thank you very much for sharing, I learned a lot from your article. Very cool. Thanks.
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!