Rolady goszczą u mnie nie często, ale to dlatego, że zawsze z duszą na ramieniu wyjmuję je z blachy, by później zabrać się za zwijanie - jak nic innego w kuchni przyprawiają mnie o dreszczyk emocji "uda się/nie uda się" :) Aby zminimalizować ryzyko posiłkuję się sprawdzonymi przepisami i choć do tej pory nie przeżyłam spektakularnej porażki, to jednak rolada każdorazowo pozostaje dla mnie wyzwaniem. I właśnie z tego względu, to jej przygotowania podjęłam się w ramach Listopadowego Wyzwania Blogerek, które dotyczyło wariacji na temat szarlotek. Oba warunku spełnione: jest wyzwanie i jest wariacja :)
Biszkoptowa rolada z jabłkami - wykorzystująca "nieprzetworzone" owoce, a nie prażoną czy gotowaną masę jabłkową - przykuła moją uwagę już jakiś czas temu, ale za każdym razem, gdy zabierałam się za ciasto z jabłkami padało na jabłecznikowe klimaty, jak ostatni placek z budyniem czy jabłecznik serowy. Mogę tylko żałować, że tak się z nią ociągałam :) Ciasto biszkoptowe jest delikatne, mięciutkie i lekkie jak chmurka. No i wyszło idealne - bez żadnego pęknięcia przy zwijaniu (tak, tak jest ta wewnętrzna satysfakcja ;)) Do tego kruche, słodkie jabłka. Pycha!
Co istotne, rolada jest mega prosta przygotowania: miksujemy ciasto na biszkopt, a później zalewamy nim ułożone na blasze jabłka. Po upieczeniu od razu zwijamy w roladę i pozostaje tylko niecierpliwie czekać aż przestygnie. Niecierpliwie, bo pachnie obłędnie! Polecam
Poniżej lista Dziewczyn, które uczestniczyły w zabawie. Serdecznie zapraszam na ich blogi!
ORGANIZATORKI :
PAULINA www.mojapasjasmaku.blogspot.com
MARTA www.magicznezyciemarty.blogspot.com
ZAPROSZONE BLOGERKI :
MONIKA www.papryczkaa.blogspot.com
ELA www.szalonapatelnia.blogspot.com
MAGDA www.only-my-simple-kitchen.blogspot.com
GOSIA www.daylicooking.blogspot.com
OLIWIA www.poziomkaikardamon.blogspot.com
IWONA www.izoni-smaki.blogspot.com
JUSTYNA www.niePieprz.pl
RENATA www.gotowanie-jest-latwe.blogspot.com
ELIZA www.pasja-kulinarna.blogspot.com
Składniki
przepis z gazetki Ciasta Czytelników 4/2013
- 7 jajek
- 100 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 140 g mąki
- 1 łyżka oliwy (u mnie olej)
- 2-3 jabłka (łączna waga 600-700 g przed obraniem)
- cynamon i bułka tarta do posyapania jabłek (odpowiednio: 1 łyżka, 2 łyżki)
- cukier puder do posypania
Forma 25x36cm
1. Przygotować jabłka
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, a każdą z nich przkroić w na 4 plastry.
Piekarnik rozgrzeać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
2. Przygotować ciasto na biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, po czym - ciągle miksując na niskich obrotach - wsypywać stopniowo cukier. Następnie, ciąglę miksując, dodawać po jednym żółtku, a na końcu łyżkę oleju. Do puszystej masy dodać przesianą (koniecznie) mąkę i wymieszać dokładnie szpatułką, by nie było grudek.
3. Pieczenie
Foremkę wyłożoyć papierem do pieczenia i poukładać na niej jabłka (wzdłuż dłuższego boku formy). Następnie obsypać je bułką tartą oraz cynamonem. Na koniec wylać na nie ciasto, równomiernie rozprowadzić, a blachą udrzerzyć lekko o podłogę.
Piec 15-20 minut - najlepiej po 15 minutach sprawdzić patyczkiem, czy upieczona, ewentualnie przetrzymać parę minut dłużej.
1. Przygotować jabłka
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, a każdą z nich przkroić w na 4 plastry.
Piekarnik rozgrzeać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
2. Przygotować ciasto na biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, po czym - ciągle miksując na niskich obrotach - wsypywać stopniowo cukier. Następnie, ciąglę miksując, dodawać po jednym żółtku, a na końcu łyżkę oleju. Do puszystej masy dodać przesianą (koniecznie) mąkę i wymieszać dokładnie szpatułką, by nie było grudek.
3. Pieczenie
Foremkę wyłożoyć papierem do pieczenia i poukładać na niej jabłka (wzdłuż dłuższego boku formy). Następnie obsypać je bułką tartą oraz cynamonem. Na koniec wylać na nie ciasto, równomiernie rozprowadzić, a blachą udrzerzyć lekko o podłogę.
Piec 15-20 minut - najlepiej po 15 minutach sprawdzić patyczkiem, czy upieczona, ewentualnie przetrzymać parę minut dłużej.
4. Formowanie rolady
Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika. Na wierzchu położyć lnianą ściereczkę, po czym delikatnie odwrócić formę do góry nogami, by biszkopt "wypadł" na stół mając ściereczką pod spodem. Blachę podnieść i odłożyć, a przy pomocy ściereczki zwinąć roladę. Ja swoją roladę pozostawiłam do całkowitego przestudzenia na kratce - od spodu wciąż była na ściereczce, więc bez problemu można było ją przetransportować.
55 komentarze:
Pysznie wygląda :)
Dziękuję za wspaniale spędzony czas przy wspólnym pieczeniu :)
Pyszna szarlotka !
Ja też mam zawsze obawy przy roladzie :D A ta Twoja wyszła idealnie - prawdziwy jabłkowy rarytas
Pychota! Pięknie wygląda ta rolada i zapach mogę sobie wyobrazić :)
Rolady nigdy jeszcze nie robiłam, bo obawiam się później zwijania, ale kuś tak dalej to w końcu się za nią wezmę :)
Kasiu cudowna rolada :) A już mnie stres łapał, smakowita :) Dziękuję :*
uwielbiam wypieki z jabłkami, ale zazwyczaj jest to po prostu taka tradycyjna szarlotka :) Twoja beza to prawdziwe mistrzostwo! świetny pomysł :)
fajne wyzwanie ! sama bym się takiego podjęła, taka rolada musi być pyszna :) moje ulubione jesienne smaki :)
Kasiu, jak zwykle pyszne ciasto i piękne zdjęcia!:)
nigdy nie robiłam rolady właśnie ze względu na to że zrobienie tego to istne wyzwanie. ja wogole nie rozumiem jak to się robi, że wychodzi tak cudnie i idealnie :)) ale może kiedyś spróbuję!
ps. fajna akcja :)
Kasiu, Twoja rolada jest przecudna! No jeszcze nie widziałam takiej, ależ bym zjadła kawałek :)
Ale pyszne, jak ja lubię biszkopt:)
co tu dużo gadać :) po prostu cudeńko Ci wyszło :)
dziękuję za wspaniałą zabawę :)
Wygląda cudnie :)
wyszła Ci idealnie:)
Znowu Kasieńko kusisz! Jaka piękna rolada!!! Te jabłka, biszkopt... Mniam! Mogę trochę? :)
Wygląda nieziemsko :D !
Wygląda idealnie i niesamowicie kusząco!
ale smakowicie wygląda!
Ta rolada robi wrażenie, chętnie wypróbuję przepis! Dziękuję za wspólne pieczenie!:)
Pysznie:) Jeszcze się z taką nie spotkałam.
Obłędny widok i na tą bym się szybko skusiła :)
Uwielbiam takie rolady :) wyglada cudnie!
lubię biszkopt z jabłkami :) a w formie rolady wygląda pięknie ! pyszności :)
Piękna rolada! Jeszcze nigdy nie robiłam rolady.
Kasiu, a gdzie można dowiedziec się o kolejnych wyzwaniach?
Pozdrawiam:)
Ciekawy pomysł z takim sposobem 'nadziewania' rolady ;)
Ta rolada jest fantastyczna ;)
cudownie Ci wyszła !
dziękuję za wspólne pieczenie :)
Wspaniale wygląda i na pewno też super smakuje :)
Kasiu, fantastycznie poradziłaś sobie z tą roladą. Ja jeszcze nie piekłam, ale czas się z nią "zmierzyć'. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu. Pysznie wygląda. Pozdrawiam, Krys
pięknie i apetycznie wygląda !
Majana, napisz do Pauliny albo Marty - organizatorek tej akcji i kolejnych. zapraszam :)
Świetny ten przepis, bardzo oryginalny. No i roladę zwija się tylko raz, więc ryzyko pęknięcia jest zminimalizowane o połowę :)
Ale puchata ta rolada!
Jaka piękna ta Twoja rolada, no idealna i jeszcze te jabłka, które się ułożyły w ciekawy wzór :D Naprawdę super! :))
Super pomysł :D!
piękna :) ja też się stale ociągam, póki co rolady robię tylko bezowe :) ale pewnie w końcu przyjdzie cza na taką biszkoptową, Twoja kusi!
Bardzo fajnie wygląda :)
ale mega! Jabłka kojarzą mi się z dodatkiem cynamonu i orzechów, a ta rolada na przekroju przypomina trochę orzech włoski!
Super! :) bardzo efektowna ;)
Jedno wielkie WOW ! W życiu ie domyśliłabym się, że to są jabłka! Wyszła Ci idealnie puszysta i równiutka :)
Kasi robię roladę bardzo podobnie i wiem że jest pyszna!
Pozdrawiam cieplutko:)
Chętnie bym sie poczęstowała takim smakowitym kąskiem :-)
robię ją podobnie ale trę jabłka, jest pyszna!:)
dawno nie robila rolady a twoja wyglada fantastycznie !
Pysznie nadziana!
Ja nigdy nie robiłam rolady. Twoja jest taka puuuszysta ;)
Pięknie Ci wyszła ta rolada:-) A nadzienie wyglada jak rysunek:-)
wygląda obłędnie:) cudo:)
wygląda smacznie; D
Kasiu roladak wspaniała :) Podziwam, bo mi to raczej nie wychodzą. Ubolewam... cóż... :). Wygląda wspaniale, pierwszy raz widzę coś takiego:)
Ta rolada wygląda przepięknie!: )
Cudna jest!
Świetny przepis z jabłkami, kiedy jest ich ciągle pełno, a szarlotek już dość. : D
Wygląda rewelacyjnie. I szczerze przyznam, że nie wpadłabym na taki sposób przygotowania rolady.
Taka rolada to już wyzwanie:) Przyznam się ze jeszcze nie robiłam rolad, jakoś się boję tego zwijania. Twoja jest cudowna, aż ślinka cieknie.
Ojej ale super wygląda! i pewnie też tak smakuje :)
Witaj Kasiu :-) tydzien temu przeprowadzilam sie do nowego domu, i mam wreszcie duzà sliczna kuchnie i nowy piecyk....... tak wiec Twoja rolada bedzie pierwszym ciastem jakie zrobie na nowym miejscu :-) dziekuje za przepis i za szczegolowy opis.
ps. Twoja rolada wyglada nieziemsko
Pozdrawiam
Palukina, witam serdecznie! bardzo mi miło, że planujesz właśnie tę roladę jako pierwszy wypiek w nowej kuchni :) mam nadzieję, że Ci posmakuje. koniecznie daj znać :)
O roladzie robionej w taki sposób słyszę po raz pierwszy:) Wygląda pysznie i pozwolę sobie zapisać przepis w celu jej wypróbowania:) buziaki
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!